PODIUM VERDWIJNT DOOR LATE CRASH

Ronde 3 – Imola

Het WK Supersport 300 brengt momenteel veel spanning met zich mee, zowel op als naast de baan. Na de thuisrace van Scott Deroue meldde de organisatie dat de uitslag van Assen pas definitief vastgesteld werd tijdens de volgende ronde doordat er zes protesten ingediend waren door vier verschillende teams. De Dorna besloot echter niets te wijzigen aan het resultaat, waardoor Deroue op de derde positie bleef staan.
Met deze definitieve uitslag van Assen ging Deroue als klassementsleider de eerste vrije training in en ook was gelijk duidelijk dat hij zich op het circuit van Imola beter thuis voelde dan vorig jaar. In 2017 kende hij op Italiaanse bodem een moeizaam weekend, maar nu verliep alles veel beter. De eerste training sloot hij af op P10, te danken aan een niet geweldig functionerende quickshifter en vering die nog een goede set-up miste. Na de training werkte het MotoPort Kawasaki-team hard om die problemen op te lossen en gezien het resultaat in FP2 waren ze succesvol te werk gegaan. Deroue noteerde de tweede tijd, achter zijn oud-teamgenoot Ana Carrasco. Met een rechtstreekse plaatsing voor Superpole 2 werd vrijdag als een geslaagde dag gezien.
Zaterdag kwam de Kawasaki-coureur slechts vijftien minuten in actie, maar liet daarin zien dat hij op scherp stond. Wederom pakte de Nijkerkervener een tweede plek, waardoor hij zichzelf een perfecte uitgangspositie voor de race gaf. De organisatie besloot Deroue echter met negen posities terug te zetten op de grid, vanwege te langzaam rijden in bepaalde sectoren tijdens de kwalificatie. Haast alle coureurs in Superpole 2 kregen deze straf echter om hun oren, waardoor de 22-jarige Nederlander alsnog op P6 terechtkwam.
In de race was Ana Carrasco een maatje te groot voor iedereen, waardoor de strijd om P2 door een grote groep werd uitgevochten. Ook Deroue nam deel aan dit gevecht en ondanks flinke problemen met zijn quickshifter wist hij zich in de laatste rondes van de race aan de voorzijde te melden. De Kawasaki-coureur liep zelfs wat weg van zijn concurrenten, maar drie bochten voor de finish ging het mis voor Deroue. Hij verloor de voorzijde en verliet gestrekt het strijdtoneel. Door de crash pakte de MotoPort Kawasaki-rijder helaas geen derde opeenvolgende podium. Deroue blijft hierdoor op 36 punten staan en zakte terug naar de derde plek in het tussenklassement. Door de zege van Carrasco gaat zij nu aan de leiding, met een voorsprong van twaalf punten op de Nederlander.

Scott Deroue: ‘Erg zuur dat ik hier een DNF scoor, vooral omdat ik echt een goede wedstrijd reed. Ik merkte al gelijk bij de opwarmronde dat ik een probleem met mijn quickshifter had. Deze wordt afgesteld door een externe partij en zij zijn een uur voor de race nog bij het team langs geweest. In de warm-up op zondagochtend was alles nog prima, maar in de race was de reactie vanuit de quickshifter enorm traag. Daar had ik heel veel last van, dus ik baal enorm dat ik daardoor een veel moeilijkere race tegemoet ging. Ik kwam ook niet in de buurt van mijn kwalificatietijd, terwijl dat echt mogelijk was. Ik probeerde nog wel weg te lopen van de rest, maar dat was door mijn quickshifter-probleem onmogelijk. In de laatste ronde pushte ik flink, maar ging daarbij net over het randje. Dat is uiteraard mijn eigen fout en daar baal ik van. Ik had slimmer moeten zijn, maar vertel dat maar eens aan een racer als hij op weg is naar het podium. Ik ben nu erg gebrand om op Donington Park deze DNF recht te zetten. Ik hoop dat mijn teamgenoot Robert Schotman zo snel mogelijk hersteld van zijn opgelopen blessure, zodat ook hij in Engeland kan laten zien hoe snel hij kan zijn.’

Race:
1. Ana Carrasco (ESP) – Kawasaki, 23.38,527
2. Borja Sanchez – Kawasaki, +13,835
3. Kevin Sabatucci – Yamaha, +13,866
4. Luca Grünwald (GER) – KTM, +14,236
5. Galang Hendra Pratama (INA) – Yamaha, +14,318

WK-tussenstand:
1. Carrasco, 48
2. Grünwald, 45
3. Deroue, 36
4. Van Straalen, 36
5. Sanchez, 26